Laden…
0494 89 97 19
Donkerstraat 2, Neerijse

Reflexintegratie

Therapeuten

 

 

Reflexintegratie

Technieken

  • Bodymap website bodymap  (Anke De Broeck,  bodymaptrainer sinds 2017 - Maelle Cormond)
    Infobrochure Bodymap: Het verhaal van Bodymap - Team - Aanbod - Wetenschappelijke Onderbouw

  • Inpp meer info  (Anke De Broeck, scholenprogramma 2018 en inpp begeleider in opleiding)

Als baby hebben we Primaire reflexen nodig om op onze omgeving te reageren. In het eerste levensjaar verdwijnen deze automatische reacties, om steeds meer plaats te maken voor bewuste bewegingen. Het lichaam integreert de reflexen en kan zich hierdoor steeds verder ontwikkelen. Maar vaak blijven restanten aanwezig en worden de reflexen niet volledig geïntegreerd en beperkt dit ons in doelgerichte gedragingen en bewegingen. Deze taken kunnen liggen op lichamelijk/motorisch, emotioneel (zelfvertrouwen) en/ of neurologisch gebied. Ook kost het dan veel energie voor kinderen en volwassenen om de taken uit te voeren. Hierdoor kan een vertraging ontstaan in de ontwikkeling op een bepaald gebied. Door dagelijks uitvoeren van de eenvoudige, maar doeltreffende oefeningen kunnen de reflexrestanten door het lichaam geïntegreerd worden. 

Waarom kan reflexintegratie ook invloed hebben op het leren?
Reflexen (lagere hersenfuncties) hebben een rechtstreekse invloed op lichaamshouding.

Om goed te kunnen lezen of schrijven (hogere hersencentra) is het van belang dat de houding stabiel blijft. Dus ook al beweegt het hoofd, dan dienen de ogen toch nog vlotte horizontale beweging te kunnen maken en het lichaam stabiel te blijven. Indien dit niet gegarandeerd wordt, doordat de reflex niet geïntegreerd is, zal het kind de hogere hersencentra moeten inzetten. Zo hebben de hogere centra minder "ruimte" om zich op hun effectieve taken als lezen en rekenen te richten.
Een kind kan nog zo goed zijn best doen...we kunnen met hogere centra steeds proberen om niet met onze neus tegen het blad te plakken als we schrijven, om onze ogen goed te richten voor het lezen, om stil te zitten, om dingen te onderdrukken.... maar dit vraagt zoveel energie! Dus laten we maar de basisvoorwaarden voor het leren optimaliseren door  de reflexen te integreren. Leren wordt zoveel gemakkelijker!