0494 89 97 19
Donkerstraat 2 3040 Neerijse

4d bodywork

yoga-day-4820228_1920

4D Bodywork

4D Lichaamswerk ® is een holistische benadering, die invloed wil uitoefenen op het fysieke, emotionele en mentale lichaam. De oosterse en westerse technieken helpen het lichaam te reguleren, om zo  “één” te worden in je “doen/zijn, voelen & denken” (4 dimensies). Vooral het luisteren naar wat jouw lichaam op dit moment nodig heeft, staat centraal. Het kunnen zachte of meer diepe massagevormen zijn, meer lichamelijk of eerder energetisch. Natuurlijk kan je ook zelf kiezen voor een bepaalde techniek of misschien heb je eerder nood aan een gesprek.
Vanuit onze visie “evenwicht in lichaam en geest” zullen behandelingen steeds gekaderd worden in een breder perspectief. Naast de behandelingen vragen we ook om zelf gezonde keuzes te maken in Lifestyle (aangepaste voeding, regelmatig bewegen, optimale slaap, stress beheersing, sociaal en emotioneel welzijn,..).

Welke technieken gebruiken we?
Coachingstechnieken

Bij de coachingsessies wordt je uitgenodigd in jezelf te voelen en vandaar uit je pad te kiezen. Herken je dit: Je denkt  “dit is goed voor me”, maar ergens voel je tegelijk “neen, er klopt iets niet” of je lichaam geeft signalen dat dit niet de juiste weg is? Deze coaching is erop gericht dat je helemaal “JA” kan zeggen tegen het pad dat jij wil bewandelen.

De juiste voeding

De juiste voeding zoek je niet enkel op Fysiek vlak (welk eten is goed voor me), maar ook op emotioneel/sociaal/mentaal vlak (wie of wat laat me groeien, geeft me vertrouwen, veiligheid, uitdaging,…)

Lichaamsgerichte Therapie

4d lichaamswerk is vooral  luisteren naar het lichaam en aanreiken wat er nodig is.  Gedurende de 5 jarige opleiding werden verschillende technieken aangereikt die komen uit oosterse en westerse methoden, zoals shiatsu, osteopathie, fascia en cranio. Het is dus geen osteopathie, cranio-of fasciaopleiding, maar bevat wel vele elementen hieruit. De meest gebruikte lichaamstechnieken:

Shiatsu (drukpuntmassage)
Een zachte en subtiele manuele oosterse lichaamstherapie waarbij druk wordt uitgeoefend met de duimen, vingers of handpalmen. Shiatsu betekent letterlijk “vingerdruk”. Het is een massagevorm waarbij druk wordt uitgeoefend op de meridianen (energiekanalen) en specifieke zones van het lichaam. De druk wordt meestal met de duim gegeven, maar kan ook met de handpalm, elleboog, knie of voet gegeven worden. Hierdoor kan het lichaamsblokkades (oorzaak van ziekten) loslaten, ontspannen, openen en “gevoed”worden. Zo wordt de energiestroom in de meridianen gereguleerd. Er wordt invloed uitgeoefend op de huid, spieren, botten, bloedvaten, zenuwen, lymfevaten, endocriene klieren en organen. De zelfgenezende kracht van het lichaam wordt zo gestimuleerd.

Chi Nei Tsang of orgaanmassage
CNT is een diepe buikmassage die gericht is op het vrijmaken van blokkades in verschillende organen. Meestal worden verschillende organen gemasseerd, of kan de aandacht naar een specifiek orgaan gaan, vb. de dikke darm bij constipatie. Deze behandelingsstrategie is vergelijkbaar met Viscerale therapie vanuit de osteopathie.

Craniosacraal therapie
Craniosacraal therapie is een zachte en toch diepgaande methode die de natuurlijke beweging van het hersenvocht stimuleert. Door ritmische beweging van de schedelplaten stroomt er vocht, de cerebrospinale vloeistof, tussen de vliezen van het cranium (de schedel) langs de wervelkolom naar het sacrum (het heiligbeen) en weer terug. Met zachte druk en aandacht kunnen blokkades in deze stroming opgeheven worden. Deze behandelingsstrategie is vergelijkbaar met de behandeling van het craniaal systeem vanuit de osteopathie.

Fasciatherapie
Faciatherapie werkt in op alle structuren van het lichaam en meer specifiek op de “fascia”. Dit zijn dunne membranen doorheen het hele lichaam. Ze verbinden weefsels, houden ze op hun plaats en zorgen voor uitwisseling van communicatie. De fascia zijn zeer gevoelig voor alle vormen van fysieke of psychische stress. Tijdens een stress-situatie verkorten de fascia. Deze aanpassingsreactie is in principe omkeerbaar, maar vaak nestelen deze spanningen zich en verstoren daarbij het algemene evenwicht van het organisme. Door deze bijzondere vorm van lichaamsgeheugen worden fysieke en psychische trauma’s ingeschreven en bewaard in het lichaam, buiten ons weten om. Fasciatherapie helpt om deze spanningen in de bindweefsels los te laten.

Fricties
Fricties zijn diepe en dynamische technieken waarbij het mogelijk is opgeslagen negativiteit, toxines, emoties en gedachten snel in beweging te brengen en zo het lichaam te helpen relaxeren en energie te balanceren.

Ontspanningsmassage met olie
 Massage is één van de oudste geneeskundige behandelingen. Bij de meeste massagevormen past men combinaties van bewegingen toe zoals strijken, wrijven, knijpen, wringen, trekken, vibreren, kloppen, en drukken. Massage heeft invloed op spieren, bindweefsel, pezen, ligamenten, gewrichten, lymfevaten, organen, bloedsomloop, huid, zenuwstelsel. Massage heeft een ontspannende werking waardoor het goed is voor het lichaam en geest, een ideale relaxatietherapie! Met massage kan je ook “diepere lagen” in het lichaam aanraken, zodat oude opgeslagen spanningen kunnen vrijkomen. Massage kan over de kleren heen gegeven worden of kan met olie rechtstreeks op de huid. Er zijn vele verschillende vormen van massage: Zweedse massage (klassieke massage), drukpuntmassage (shiatsu), reflexzonemassage, orgaanmassage (chi nei tsang), integratieve massage, dynamische massage, vlindermassage, fricties, sportmassage, …

Indicaties:
  • Rug- en nekklachten
  • spanningshoofdpijn
  • stress en hyperventilatie
  • buikpijn
  • burn-out
  • chronische pijnklachten, fibromyalgie
  • verdieping, ontspanning,groei …